Ahad, 6 Ogos 2017

Kini Anda Juga Boleh Buat Duit Online Dengan Mudah Melalui YouTube!

Ogos 06, 2017


Meskipun ramai antara kita yang memilih untuk berniaga sambilan secara online kat Facebook, Blog dan sebagainya tahun ini, hanya sebilangan kecil saja akan berjaya.

Sesetengah orang akan menjana ratus ringgit duit tambahan. Sesetengah yang lain akan dapat menjana ribuan ringgit dengan bisnes diceburi. Malangnya, kebanyakan yang lain yang TIDAK BERTINDAK dan sekadar menunggu bulan jatuh ke riba akan menjadi mangsa. 

Harga minyak dan gas dah naik untuk yang menunggu, entah apa lagi yang akan naik selain daripada naik angin. 😅

Mungkin ianya dah berlaku kat anda. Anda cuba untuk melabur dalam sesetengah perniagaan, tapi lebih banyak rugi berbanding untung. Atau mungkin anda mencuba berniaga sendiri secara online, tapi lebih banyak masa terbuang berbanding hasil yang setimpal.

Ianya merimaskan. Ianya memenatkan. Dan kadang-kadang, anda merasakan tak kira berapa banyak anda mencuba, anda mungkin takkan mendapat hasil yang anda harap-harapkan.

Dengarlah, anda tak berkeseorangan dalam hal ini. Dan biar anda tahu dengan jelas, ianya juga bukan salah anda.

Seandainya ekonomi negara kita sangat cemerlang, mungkin RM50 dah boleh beli penuh troli barangan masakan macam zaman dulu-dulu. Gaji RM500 sebulan dah cukup memuaskan. Tapi, hakikatnya ekonomi Malaysia dengan RM-nya, anda boleh rasakan sendiri, yang miskin siap terjatuh dari jambatan kerana tekanan.

Kini ada cara mudah buat duit tambahan! 

Anda Boleh Buat Duit Online Dengan Mudah Melalui YouTube!


Sebelum tu, jom tengok statistik terkini YouTube:
  • Lebih dari 1 billion pengguna (lebih besar dari Instagram) dari seluruh dunia
  • Trafik di YouTube meningkat lebih dari 50% setiap tahun selama tiga tahun lepas
  • 80% pengguna YouTube dari luar US, kebanyakkan mereka di Asia termasuk Malaysia
  • Pendapatan iklan YouTube meningkat lebhi dari 50% tahun lepas
  • Jumlah YouTube Channel yang menjana lebih dari USD100,000 setahun juga miningkat sebanyak 50% tahun lepas



Dah Cuba Buat Duit Dengan YouTube Tetapi Gagal?




Ya, saya tahu ramai yang dah cuba buat duit dengan YouTube, tetapi gagal. Masalahnya bukan tak boleh buat duit dengan YouTube... masalahnya mereka buat suka hati sahaja, tanpa panduan yang betul atau teknik yang terbukti berkesan.

Kalau anda ikut cakap orang yang gagal, pasti mereka akan kata tak boleh buat, betul tak? Jadi, jangan dengar cakap orang yang gagal, kecuali kalau anda pun nak gagal juga!


Malu Tunjuk Muka Depan Kamera? Tak Perlu!



Ya, saya faham... ramai yang malu tunjuk muka depan kamera, takut tak cukup hensem atau cununtuk YouTube. Atau, ramai juga yang tak nak tunjuk muka sebab nak "underground", takut bos nampak.

Jangan bimbang...

Kecuali kalau anda nak buat channel bersolek / make up, anda tidak perlu tunjuk muka depan kamera. Ada bermacam-macam cara buat video selain tunjuk muka... sebagai contoh screencast computer, PowerPoint slide, rakam demo tunjuk tangan sahaja, rakam screen smartphone dan sebagainya..


  • Tak perlu keluar modal satu sen pun (kalau dah ada smartphone)
  • Tak perlu tahu programming, web design atau apa-apa skil teknikal
  • Tak perlu ada pengalaman perniagaan online / offline
  • Tak perlu daftar nama perniagaan / Sdn Bhd di SSM
  • Tak perlu ada wajah cantik / glamor / muka hensem 😀
  • Tak perlu pandai bercakap dalam Bahasa English
  • Tak perlu bina laman web, pasang blog atau tulis artikel
  • Tak perlu jual apa-apa, bukan MLM, bukan pelaburan
  • Tak perlu buat full-time, boleh guna nama samaran je 😋